Krievijai radušās pretenzijas pret Latvijas reeksportētajām sojas kravām

Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības Federālajam dienestam radušās pretenzijas pret sojas spraukumu kravām, kas 2014.gadā piegādātas caur Latviju uz Krieviju.

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) direktore Kristīne Kjago šodien devusies uz Maskavu, lai risinātu radušos situāciju, informēja VAAD pārstāve Dace Ūdre.

"20.janvārī VAAD saņemta vēstule no Krievijas dienesta par situāciju ar sojas spraukumu kravām, kur minēts, ka, veicot kravu fitosanitārās pārbaudes, 831 gadījumā konstatēti karantīnas organismi," sacīja Ūdre.
Sojas spraukumi ir sojas pupiņu pārstrādes blakusprodukts, kas ļoti plaši tiek izmantots visu dzīvnieku un putnu lopbarībā.

Šīs kravas Latvijas ostās ienāk no Dienvidamerikas valstīm, kur tiek pārkrautas, pēc tam uzglabātas, sadalītas vai pārpakotas un izvestas uz trešajām valstīm, visbiežāk pa dzelzceļu uz Krieviju.

Kopumā VAAD 2014.gadā izsniedzis 4439 fitosanitāros sertifikātus sojas spraukumu eksportam uz Krieviju - kopā 286 385 tonnas, kā arī vienu fitosanitāro sertifikātu sojas pupu eksportam uz Krieviju - 5599 tonnas.

Lai izvestu augus un augu produkts no Latvijas uz trešajām valstīm, ir nepieciešams fitosanitārais sertifikāts eksportam vai fitosanitārais sertifikāts reeksportam jeb atpakaļizvešanai, kas apliecina šo augu vai augu produktu atbilstību ievedējvalsts fitosanitārajām prasībām. Fitosanitāro sertifikātu izsniedz pēc konkrētās kravas pārbaudes un nepieciešamības gadījumā paraugu laboratoriskas testēšanas.

Kā norādīja VAAD pārstāve, Latvija līdz šim nekad iepriekš no Krievijas puses nav saņēmusi informāciju par sojas spraukumu kravās konstatētiem karantīnas organismiem.

Avots: www.delfi.lv