Krievijas Graudu savienība: graudu eksporta ierobežošana apdraud nākamā gada ražu

Krievijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja par muitas ierobežojumu ieviešanu graudu eksportam, lai mazinātu cenas vietējā tirgū, kas pieauga rubļa vērtības krituma ietekmē.

Savukārt Graudu Savienības prezidents Arkādijs Zločevskis vēlāk preses konferencē pauda viedokli, ka graudu eksporta ierobežošana mazinās stimulu sēt vasarājus.

Pagājušajā nedēļā Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" samazināja fitosanitāro sertifikātu izsniegšanu un AS "Krievijas dzelzceļš" apstiprināja ierobežojumus graudu eksportam. Savukārt ostās uzkrautie kuģi netiek laisti ārā. Visu iestāžu saskaņotā rīcība ir vērsta uz to, lai nepieļautu graudu izvešanu, uzskata Arkādijs Zlačevskis. Tai pat laikā oficiāls aizliegums graudus eksportēt vēl nav izskanējis.

Graudaugu audzētāji gaidīja, ka graudu cenas pieaugs līdz 14 000 tūkstošiem rubļu par tonnu, kas ļautu kompensēt pieaugušos izdevumus rubļa kursa krituma dēļ. Taču izdevumu kāpumu segt nespēs pat nesenā cenu paaugstināšana intervences fondā. Situāciju sarežģī tas, ka kredīti lauksaimniekiem kļūst arvien nepieejamāki. Kredītlikmes pieaugušas vairāk nekā divas reizes un šobrīd sasniegušas 30-35 %. Finansēšanas apjomi turpina samazināties. Līdz šodienai kredītapjoms salīdzinājumā ar pagājušo gadu sarucis par trešdaļu. Turklāt samazinās arī sējas avansēšana no piegādātāju puses.

Pašreizējā situācija dod nelabvēlīgus signālus graudaugu audzētājiem. Vasarāju sēja, visticamāk, netiks izpildīta pilnā apjomā, prognozē eksperts.

Turklāt ziemāju stāvoklis nav tas labākais. Pēc Krievijas Graudu Savienības datiem, patreiz 3,5 milj.ha pastāv risks aiziet bojā. Ja risks realizēsies, tad būs nepieciešams šīs platības pārsēt ar vasarāju kultūrām, kas ir mazāk ražīgas.

Nākamā gada raža ir apdraudēta, pauž pārliecību Arkādijs Zločevskis. Situācija nevieš optimismu un tai ir paredzamas tālejošas sekas. "Iznīcinot stimulus graudaugu audzēšanai, mēs zāģējam zaru uz kā paši sēžam. Ja šī prakse turpināsies, tad Krievija pārvērtīsies par graudu netto importētāju", - brīdina A. Zločevskis.

Avots: zol