Ķīnā samazināsies kviešu un kukurūzas imports

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti samazinājuši kukurūzas bruto ražas vērtējumu Ķīnai no 217 milj.t līdz 214 milj.t, vasarā nozīmīgākajos graudu audzēšanas reģionos piedzīvotā sausuma dēļ. Tai pat laikā kukurūzas kvalitāte kopumā ir augstāka nekā pagājušajā gadā, norāda eksperti.

Kukurūzas importa prognoze Ķīnai šai sezonai samazināta par 0,5 milj.t milj.t līdz 2,5 milj.t (2013/14. mārketinga gada rādītājs - 4,16 milj.t), jo kukurūzas imports no ASV - lielākā šīs kultūras piegādātāja, ir apgrūtināts ĢMO kukurūzas ievešanas ierobežojumu dēļ. Minētie ierobežojumi var skart arī kukurūzas tirdzniecību Dienvidamerikā.

Kukurūzas cenas Ķīnā ir daudz augstākas nekā pasaules tirgū. Tāpēc lopbarības ražotāji Ķīnā dod priekšroku importētām izejvielām : kukurūzai no Ukrainas, miežiem no Austrālijas, sorgo no ASV un maniokai no Taizemes.  Pēc FAS USDA speciālistu prognozēm, lopbarības izejvielu imports Ķīnā šosezon turpinās augt.

Kviešu raža Ķīnā šosezon sasniedza rekordaugstu līmeni - 126 (121,93) milj.t. Būtiski augstāka nekā iepriekšējos mārketinga gados ir arī kviešu kvalitāte. Līdz ar to gaidāms, ka kviešu imports valstī samazināsies līdz 2 (6,773) milj.t.

Avots: zol