FAS USDA: kviešu eksports Kanādā saglabāsies augstā līmenī

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienests (FAS USDA) publicējis precizētu prognozi par kviešu ražas un patēriņa apjomu šinī sezonā Kanādā.

Kviešu raža šosezon samazinājusies līdz 27,5 milj.t, kas no pagājušās sezonas (augusts - jūlijs) rekorda atpaliek par 27 %. Šogad kviešu raža Kanādā stipri cieta no mitrajiem laika apstākļiem pavasara mēnešos un pārmērīgajiem nokrišņiem pirms ražas novākšanas. Šogad tikai 50 % mīksto kviešu un 20 % cieto kviešu ražas kvalitāte būs augstāka par 2. klasi.

Neskatoties uz būtisko kviešu ražas samazināšanos šosezon, tās eksports saruks nenozīmīgi, par 3 % salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, un sasniegs 22,5 milj.t. Pēdējo piecu sezonu laikā Kanāda kopumā eksportējusi 18,2 milj.t.

Šosezon Kanādas kviešu eksporta potenciāls atrodas augstā līmenī, pateicoties bagātīgajiem krājumiem. Turklāt pieprasījums pasaulē arī ir daizgan augsts. Lielais mitrums jaunās ražas kviešos apgrūtina to glabāšanu. Tāpēc Kanādas lauksaimnieki centīsies realizēt tos pēc iespējas ātrāk.  Kviešu izvešanu no valsts sekmēs dažādi eksporta stimulēšanas pasākumi un Kanādas valūtas zemais kurss.

Kviešu patēriņš Kanādā ir diezgan stabils, un pēc FAS USDA speciālistu aplēsēm, 2014/15. sezonā sasniegs 9,88 milj.t.

Saistībā ar aktīvo eksportu kviešu krājumi sezonas beigās samazināsies līdz 5,381 milj.t - par 45 % salīdzinājumā ar pagājušās sezonas augsto rādītāju.

Avots: zol