Panika par pārtikas kviešu importu Francijā ir pārspīlēta

Pārtikas kviešu imports Francijā samazināsies, uzskata aģentūras Agricole eksperti un kompānijas Soufflet treidinga grupa, ziņo ziņu aģentūra Reuters. Pamatu šādam viedoklim dod pirmie novāktās ražas vērtējumi.

Jau ziņots, ka Francija, kas ir viena no vadošajām kviešu eksportētājām pasaulē, pēdējo astoņu nedēļu laikā importējusi kā minimums 100 tūkst.t pārtikas kviešu no Vācijas un 45,782 tūkst.t no lietuvas un Latvijas. Pagājušās sezonas analogajā laika periodā Francija importēja 22 tūkst.t kviešu.

Šogad Francijā kviešu kvalitāti nopietni pabojāja vasaras lietavas. Pēc FranceAgrimer datiem, aptuveni pusei ražas ir lopbarības graudu kvalitāte. Tāpēc FranceAgrimer palielināja kviešu importa prognozi šai sezonai no 254 tūkst.t līdz 400 tūkst.t. Pagājušajā sezonā lopbarības kvalitātes kviešu daļa kopraža veidoja tikai 12 %.

Agricole eksperti uzskata, ka panika par lopbarības kvalitātes kviešu daļu ir pārspīlēta - valstī pietiks pārtikas kviešu vietējam patēriņam. Kompānija Soufflet, kas ir viens no lielākajiem miltu ražotājiem (1,1 milj.t) pilnībā piekrīt šim viedoklim.

Tai pat laikā, ja vietējos miltu ražotājus vairāk vai mazāk apmierina pašreizējie kviešu kvalitātes rādītāji (viņi var strādāt arī ar kviešiem, kuriem krišanas skaitlis sākas no 170 s), eksportētājiem tie radīs problēmas. FranceAgrimer samazināja kviešu eksporta prognozi šai sezonai no 12 milj.t līdz 8 milj.t, kas ir zemākais rādītājs kopš 2007/08. sezonas.

Avots: zol