Valdība konceptuāli atbalsta valsts subsīdiju saglabāšanu lauksaimniecībai

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja valsts subsīdiju vairāk nekā 50 miljonu eiro apmērā saglabāšanu lauksaimniecībai turpmākajam plānošanas periodam, tomēr galīgais lēmums šajā jautājumā tiks pieņemts, plānojot nākamā gada budžetu.

Ministru kabinets pieņēma zināšanai Zemkopības ministrijas (ZM) sniegto informāciju un pauda konceptuālu atbalstu subsīdiju saglabāšanai, uzdodot Finanšu ministrijai (FM) nodrošināt, ka prasītie 50 miljoni eiro tiek iekļauti likumprojektā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015.-2017.gadam" un likumprojektā "Par valsts budžetu 2015.gadam". Vienlaikus FM sadarbībā ar nozaru ministrijām būs jāveic pasākumi, lai nodrošinātu plānotā budžeta deficīta mērķa ievērošanu.

Līdz šim atbalsts bija izmaksāts vairākās programmās - nacionālās subsīdijas, atbalsts ciltsdarbam lopkopībā un papildu valsts tiešie maksājumi, kas kopš 2013.gada tiek saukti par pārejas posma valsts atbalstu.

Saskaņā ar lauksaimnieku organizāciju prasībām, pamatojoties uz šā gada 15.aprīlī valdības sēdē izskatīto ZM ziņojumu, dažādos atbalstos 2015.gadā papildus tika pieprasīti 72,89 miljoni eiro, bet 2016.gadā - 70,06 miljoni eiro. Savukārt finansējuma apjoms, ko valdības piedāvājumā iezīmējusi premjere, ir attiecīgi 50,96 miljoni eiro un 26,24 miljoni eiro.

Kā ziņots, ziņojuma skatīšana bija plānota 9.septembra valdības sēdē, tomēr tā tika atlikta, lēmumu pamatojot ar nepieciešamību jautājumu skatīt 2015.gada budžeta kontekstā, tāpēc lauksaimnieku organizācijas bija pieprasījušas ārkārtas tikšanos ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V).

Jau vēstīts, ka kopējā atbalsta summa lauksaimniekiem no kopējās Lauku attīstības programmas laika posmam no 2014. līdz 2020.gadam ir 1,531 miljards eiro, kamēr iepriekšējā periodā no 2007. līdz 2013.gadam tā bija 1,383 miljardi eiro.

Avots: www.la.lv