Brīdina par gliemežu aktivizēšanos ziemāju sējumos

Pēdējo nedēļu laikā daudzos ziemas rapša sējumos novēroti nozīmīgi kailgliemežu bojājumi, līdz ar to lauksaimnieki aicināti pārbaudīt sējumus un nepieciešamības gadījumā izmantot attiecīgos augu aizsardzības līdzekļus, liecina informācijas Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā.

Ziemas rapša sēja daudzviet vēl turpinās, tikmēr daudzos laukos pirmie iesētie rapši sasnieguši vienas līdz trīs īsto lapu stadijas. Gliemežu bojājumi īpaši bīstami kultūraugu dīgšanas un pirmo īsto lapu veidošanās laikā, savukārt vēlākās augu attīstības fāzēs tie nespēj nodarīt būtisku kaitējumu, norāda VAAD.

Nozīmīgākais gliemežu, it īpaši kailgliemežu, attīstību ietekmējošais faktors ir mitrums. Biežāk kailgliemežu bojājumi novērojami laukos, kuri izvietoti meža ielokā, grāvju vai citu ūdenskrātuvju tuvumā vai robežojas ar zālājiem, kā arī smagākās augsnēs, kas ilgstošāk saglabā mitrumu. Kailgliemežu savairošanās risks palielinās laukos, kur iepriekšējos gados jau bija novērota to savairošanās un netika veikta augsnes virskārtas apvēršana.

Kā norāda VAAD, patlaban zemniekiem rūpīgi jāapseko ziemas rapša un ziemāju graudaugu sējumiem, lai lemtu par ierobežošanas pasākumu nepieciešamību.

Raksturīgas pazīmes, kā konstatēt kailgliemeža bojājumus - izrobotas vai nograuztas augu lapas un spīdīga sliede, ko pārvietojoties atstājusi gliemeža pēda. Bojājumi parasti novērojami laukumveidīgi vai sējuma malējās rindās.

Latvijā reģistrēto augu aizsardzības līdzekļu sarakstā ir iekļauti vairāki augu aizsardzības līdzekļi - "Mesurol", "Sluxx", "Ferramol", kas paredzēti kailgliemežu un mīkstgliemežu ierobežošanai kultūraugu platībās. Plašāku informāciju par pieminēto augu aizsardzības līdzekļu lietošanu var atrast VAAD mājaslapā.

Avots: www.delfi.lv