MARS: graudaugu kultūru ražas perspektīvas ES valstīs joprojām ir labas

Graudaugu ražas perspektīvas Eiropas Savienībā joprojām ir labas, teikts Eiropas lauksaimniecības resursu monitoringa aģentūras (MARS) atskaitē. Vidējā graudaugu ražība pārsniegs pagājušā gada līmeni par 1,6 %, pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju - par 6,1 %.

Lielā daļā Eiropas, no Francijas līdz Rumānijas dienvidrietumiem, nokrišņu daudzums no 1. līdz 20. augustam daudzkārt pārsniedza normu. Lietavas kavēja vai pat pilnībā apturēja ražas novākšanas darbus, taču nopietnu kaitējumu graudaugu ražībai nenodarīja.

Līdz augusta beigām Lielbritānijā, Francijas ziemeļos, Baltijā un lielākajā daļā Balkānu pussalas nokrišņi būs daudz vairāk nekā ierasts. Vidusjūras reģionā un Melnās jūras reģiona ziemeļos nokrišņu daudzums būs zemāks par normu.

Mīksto kviešu vidējā ražība ES valstīs, pēc MARS prognozēm, sasniegs 58,5 c/ha (pagājušā gada rādītājs - 58,1 c/ha; pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs - 55,7 c/ha), miežu - 46,1 (48,5; 44,9) c/ha, rapša - 33,3 (31,1; 30,7) c/ha.

Kukurūzas vidējās ražības prognoze salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi palielināta par 3 c/ha līdz 75,3 c/ha, kas ir par 11,8 % vairāk nekā 2013. gadā un par 11 % pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. Savukārt, Turcijā un Ukrainā kukurūzas ražība būs zemāka nekā gaidīts agrāk, karsto laika apstākļu dēļ.

Avots: zol