Francijai, lai eksportētu kviešus, nākas tos vispirms importēt no citām valstīm

Francija šonedēļ sākusi importēt pārtikas kviešus no Lielbritānijas un Lietuvas, ziņo IA Reuters.

Francijā šogad pastāv nopietnas problēmas ar jaunās ražas kvalitāti ilgstošo lietavu dēļ. Kvieši tiek importēti, lai tos sajauktu ar saviem zemākas kvalitātes kviešiem un panāktu nepieciešamo kvalitāti pirms sezonas noslēgto graudu eksporta līgumu izpildes.

Atgādināsim, ka, pēc Eiropas treideru vērtējuma, Francijā tikai aptuveni 1/3 kviešu ražas būs ar Hagberga skaitli (krišanas skaitli) 225 s, aptuveni pusei ražas šis skaitlis būs zem 180 s, kas nozīmē, ka tā būs derīga tikai lopbarībai. Lai eksportētu kviešus uz Ziemeļāfrikas valstīm, Hagberga skaitlim jābūt vismaz 225 s, līdz ar to, acīmredzams, ka Francijas eksportētāji saskarsies ar grūtībām atbilstošas kvalitātes kviešu eksporta partiju komplektēšanā.

Šobrīd Ruānas ostā izkraušanu gaida kuģis  ar 27,5 tūkst.t kviešu ar augstu proteīna saturu no Lietuvas. Savukārt šīs nedēļas sākumā Doveras ostā ieradās kuģis no Lielbritānijas ar 3 tūkst.t kviešiem un šodien Ruānas ostā gaidāms kuģis ar vēl 4 tūkst.t augstas kvalitātes kviešiem.

Pagājušajā sezonā Francija ārpus Eiropas Savienības eksportēja 12,2 (2012/13. sezonas rādītājs - 9,9 milj.t) milj.t mīksto kviešu, tai skaitā uz Alžīriju 5,7 (3,9) milj.t, uz Maroku - 1,9 (1,4) milj.t.

Avots: sovecon