Dobeles dzirnavnieks uzsāk jaunās graudu ražas pieņemšanu

Graudu pārstrādes uzņēmums AS Dobeles dzirnavnieks vakar pieņēma pirmo šā gada kviešu ražu no Brocēnu novada zemnieku saimniecības Pikšas, tādējādi atklājot labības ražas pieņemšanas sezonu. Šogad uzņēmums plāno iepirkt vairāk nekā 150 tūkst. tonnu graudu. 

«Neskatoties uz šā gada laikapstākļu nelabvēlīgajām ietekmēm, kas piemeklēja zemniekus gada sākumā un iznīcināja sasētos ziemājus, prognozes liecina, ka kopumā raža būs laba. Vasarāji ir skaisti un blīvi, jo to augšanas laikā gan mitrums, gan saules gaisma bija pietiekami. Patlaban graudi nobriest un pildās ar saturu, veidojas to raupjums un kvalitāte. Ja turpināsies saulains laiks un nesāksies lielas lietavas, tad to kvalitāte būs tiešām laba,» uzskata AS Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, papildinot, ka «graudu pieņemšanas cenas, kā ik gadus, atkarīgas no situācijas biržā un pieprasījuma tirgū. Ja lielajās kviešu ražotājvalstīs - ASV, Kanādā, Krievijā, Ukrainā būs laba un kvalitatīva raža, tad Baltijas valstīs graudu cenas būs salīdzinoši zemas».

Graudu pieņemšana notiek no plkst. 7:00 rītā līdz pat 24:00 vakarā, nepieciešamības gadījumā pieņemšanas laikus pagarinot un pielāgojot piegādātāju vajadzībām. Uzņēmuma elevators strādā visu diennakti, septiņas dienas nedēļā. Tiek prognozēts, ka aktīvākajās kulšanas dienās uzņēmums pieņems līdz 7000 tonnām graudu dienā. Standarta variantā graudu atvedējam nav jāpavada pie uzņēmumā ilgāk kā 30 minūtes.
 
«Latvijā ar kviešiem apsētās platības ir saglabājušās pagājušā gada līmenī - ap 370 tūkst. ha. Prognozējams, ka tajās varētu ievākt ap 1,2 milj. tonnu kviešu. Pašmāju kviešu patēriņš ir aptuveni 400 tūkst. tonnu, bet eksports ap 800 tūkst. tonnu,» stāsta K. Amsils.

AS Dobeles dzirnavnieks iepērk ne tikai kviešus, bet arī rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī tādus kultūraugus kā rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu no iepirktajiem graudaugiem pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Kopējā uzglabāšanas kapacitāte ir aptuveni 100 000 tonnu.

Avots: www.db.lv