Lielbritānijā kviešu imports pārsniedzis prognozes

Lielbritānijā kviešu imports šī gada maijā sasniedza pēdējo septiņu mēnešu augstāko rādītāju - 182,219 tūkst.t, ziņo Lielbritānijas Graudaugu audzētāju asociāciācija (HGCA).

Savukārt kviešu eksports joprojām ir niecīgs. Maijā eksportētas tikai 20,74 tūkst.t kviešu, kas ir zemākais rādītājs pēdējo astoņu mēnešu laikā. Viens no iemesliem zemajam eksporta līmenim ir spēcīgā konkurence no citu kviešu eksportētājvalstu puses.

Kopš 2013. gada jūlija līdz 2014. gada maijam Lielbritānija importēja 1,98 milj.t kviešu, kas pārsniedz oficiālo kviešu importa prognozi visai pašreizējai sezonai  - 1,93 milj.t.

Lielbritānija, kas agrāk bija kviešu neto eksportētāja, pēdējos 23 mēnešus saglabā šīs kultūras neto importētājas statusu. 2012. gada kviešu ražas zemās kvalitātes dēļ, ko radīja, neierasti mitrie laika apstākļi, Lielbritānija bija spiesta būtiski palielināt pārtikas kviešu importu. Pagājušajā gadā kviešu raža valstī saruka neizdevušās rudens sējas dēļ. Līdz ar to Lielbritānija turpināja kviešus aktīvi importēt. Šinī sezonā, kas sākās 1. jūlijā, Lielbritānija cer iegūt lielu kviešu ražu un atgūt kviešu neto eksportētājas statusu.  

Avots: zol