ES nākamajā sezonā apsteigs ASV kviešu eksporta jomā

Eiropas Savienība 2014/15. mārketinga gadā pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem kļūs par lielāko kviešu eksportētāju pasaulē, apsteidzot ASV - līdzšinējo šīs nozares līderi. Tas tiek pamatots ar sausumu, kas šobrīd valda Ziemeļamerikā. Laika apstākļu nepastāvība radīs būtisku kviešu ražības kritumu, kas savukārt negatīvi ietekmēs kviešu eksporta potenciālu. Pēc ekspertu prognozēm, šīs kultūras raža ASV 2014/15. mārketinga gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu saruks par 25 %. Negatīvu ietekmi uz eksporta potenciālu radīs arī mīksto ziemas kviešu krājumu samazināšanās par 50 %.

Kviešu eksporta kopajoms ES valstīs 2014/15. mārketinga gadā solās sasniegt 27,5 milj.t, prognozē USDA speciālisti. Tas ir otrs augstākais rādītājs pēc 2013/14. mārketinga gadā gaidāmā rekordaugstā rādītāja 30 milj.t. Savukārt ASV, pēc USDA speciālistu aplēsēm, 2014/15. mārketinga gadā eksportēs tikai 25,86 milj.t kviešu, kas ir par 6,39 milj.t mazāk nekā tiek prognozēts pašreizējam mārketinga gadam.

ASV un ES ir nozīmīgākie spēlētāji pasaules kviešu tirgū, un to pozīciju maiņa nozīmē būtisku spēku pārkārtošanos pasaules kviešu tirgū.

Avots: proagro