USDA: graudu eksports Krievijā pieaugs, pateicoties krīzei Ukrainā

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) prognozē, ka graudu eksports Krievijā 2014/15. mārketinga gadā salīdzinājumā ar pašreizējo mārketinga gadu pieaugs par 8,3 % līdz 26 milj.t. Kviešus Krievija eksportēs 19 milj.t apjomā - par 0,8 milj.t vairāk nekā 2013/14. mārketinga gadā, miežus - 3,5 milj.t (par 1,2 milj.t vairāk), kukurūzu - 3,5 milj.t, kas ir tikpat, cik šajā mārketinga gadā.

Krievijas Lauksaimniecības ministrija savu graudu eksporta prognozi 2014/15. mārketinga gadam nav mainījusi: tā joprojām ir 20 milj.t.

Pēc ASV lauksaimniecības ministrijas aplēsēm graudu raža Krievijā 2013/14. mārketinga gadā sasniedza 95 milj.t, bet 2014/15. mārketinga gadā tā gaidāma 91,4 milj.t līmenī. Ja USDA prognoze piepildīsies, tad Krievija nākamajā mārketinga gadā var eksportēt pat vairāk nekā 27 milj.t graudu, uzskata Agrārā tirgus konjuktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko. Savukārt kompānijas "Sovecon" izpilddirektors Andrejs Sizovs prognozē, ka Krievija 2013/14. mārketinga gadā var eksportēt 25 milj.t graudu, bet kompānijas "Rusagrotransport" mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs paredz, ka Krievija šajā mārketinga gadā izvedīs gandrīz 26 milj.t, bet 2014/15. mārketinga gadā - 27 milj.t. Pēc Krievijas muitas dienesta datiem līdz 7. maijam šī mārketinga gada graudu eksporta apjoms Krievijā sasniedza 23,34 milj.t.

USDA uzskata, ka viens no graudu eksporta kāpuma iemesliem Krievijā būs krīze Ukrainā.

Pēc USDA prognozēm, graudu raža Ukrainā 2014/15. mārketinga gadā samazināsies par 12,7 % līdz 54,3 milj.t, grivnas vērtības krišanās dēļ, kas savukārt sekmēs minerālmēslu un citu resursu sadārdzināšanos. Ukrainas kompānijas "Apk-inform" analītiķis Andrejs Kupčenko uzskata, ka graudaugu raža Ukrainā samazināsies tikai par 8-9 % līdz aptuveni 57,3 milj.t. Graudu eksports Ukrainā samazināsies, pēc USDA aplēsēm, par 14 % līdz 26,66 milj.t, bet pēc A.Kupčenko prognozēm - proporcionāli ražas kritumam.

Pašreizējās prognozes ir ļoti provizoriskas, uzskata viens no eksportētājiem. 2010. gada maijā  graudaugu ražas un eksporta prognozes arī bija ļoti labas, bet tad sākās sausums. Pagaidām laika apstākļi Krievijā un Ukrainā ir labvēlīgi, bet Ukrainā pastāv riski, kas saistīti ar politisko situāciju. "Ražu var izaudzēt, bet graudus var neizvest. Tomēr nedomāju, ka riski piepildīsies: vienmēr atradīsies kāda sprauga - neviens graudus nepūdēs, jo tā ir nauda". A. Kupčenko problēmas graudu pārvadājumos neredz: "Graudu pārkraušana jau pārorientēta uz nozīmīgākajiem punktiem Odesas un Nikolajevas rajonos, turklāt Krimas ostās tika pārkrauti tikai aptuveni 5 %".

Nākotnes darījumu līgumu vērtība ASV Čikāgas biržā CBOT kopš gada sākuma līdz 28. februārim samazinājās par 1 %, bet no 1. marta - kad Federācijas Padome deva savu piekrišanu Krievijas bruņoto spēku izmantošanai ārpus valsts robežām - palielinājās par 16,5 %.

Avots: zol