Zemnieki mudina pasteigties ar zemes iegādes ierobežojumiem

Jau šonedēļ, 1.maijā, pārtrauks darboties desmit gadus ilgušie zemes ierobežojumi lauksaimniecības zemes iegādei citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem, taču joprojām nav skaidrs, kad varētu stāties spēkā jaunie ierobežojumi zemes iegādei. To paziņojumā norāda biedrība "Zemnieku saeima" un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA), kas mudina pasteigties ar jauno nosacījumu pieņemšanu.

Jaunos ierobežojumus šobrīd vērtē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, norāda organizācijās, kas aicina Zemkopības un Tieslietu ministriju veltīt šim mērķim lielākus cilvēkresursus, kā arī iesaistīt darbā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ekspertus. "Kvalificēta personāla iesaiste likuma grozījumu tapšanā viennozīmīgi veicinātu gan tā izskatīšanas tempu, gan kvalitāti," atzīmē lauksaimnieki.

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja atzīmē, ka, aktīvi piedaloties komisijas sēdēs un darba grupās, redzams, ka darbs pie šiem grozījumiem ir pietiekami sarežģīts.

"Ņemot vērā citu valstu ievērojamo pieredzi dažādu lauksaimniecības zemes tirgošanas ierobežojumu noteikšanā, Latvijai ir laba iespēja atrast piemērotāko variantu, vienlaikus mācoties no citu kļūdām. Šobrīd ir palicis pavisam nedaudz darba, lai likumu skatītu 2.lasījumā, un mēs ticam, ka to varēs izdarīt pirmajā maija plenārsēdē. Taču, lai likumprojektu kvalitatīvi un savlaicīgi pieņemtu trešajā un galīgajā lasījumā šajā Saeimas sesijā, atbildīgajām institūcijām ir jādomā par kapacitātes vairošanu, piesaistot papildus resursus, pretējā gadījumā mēs riskējam, ka kritēriju pieņemšana iestiepsies ļoti tālā nākotnē," klāsta Dzelzkalēja.

Viņa atgādina, ka jau no 1. maija jebkurš ES pilsonis varēs iegādāties Latvijas lauksaimniecības zemi. Tas satrauc vietējos lauksaimniekus, jo, neieviešot jaunus zemes iegādes ierobežojumus, ilgtermiņā varēs zaudēt daļu savas valsts stratēģiskā resursa. "Tādēļ aicinām zemes iegādes kritērijus pieņemt pēc iespējas ātrāk," mudina Dzelzkalēja.

Tikmēr LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece aicina  grozījumus skatīt plašākā kontekstā, jo šī ir viena no retajām reizēm, kad lauksaimniecības nozares likumdošanā tiek virzīts tik apjomīgs un atbildīgs likumprojekts, kas skar ļoti dažādas interešu grupas - ne tikai lauksaimniekus, bet ikvienu zemes īpašnieku, ārvalstu investorus un citus.

"Vairāk kā pusceļš līdz ierobežojumu pieņemšanai ir noiets, taču, lai panāktu maksimālu iesaistīto pušu iebildumu atrisināšanu, akūti nepieciešams komisijas un ZM darbā iesaistīt papildus ekspertīzi no citām valsts institūcijām," piebilst Aizsilniece.

Jau vēstīts, ka likumdevēja strīdu dēļ no 1. maija ES pilsoņi bez ierobežojumiem varēs pirkt Latvijā lauksaimniecības zemi un mežus.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, otrajam lasījumam gatavojot likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", grozījumus, kopš marta sākuma nevar vien izdomāt, kādiem vajadzētu būt likumā noteiktajiem ierobežojumiem darījumiem ar lauksaimnieciski izmantojamo zemi.

Avots: www.la.lv