Aicina valdību meklēt atbalstu ziemāju sējumu atjaunošanai

Jelgavas novada Dome lēmusi vērsties pie Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V), kā arī Zemkopības ministrijas ar aicinājumu par iespējamiem atbalsta pasākumiem ziemas kviešu un rapšu audzētājiem saistībā ar katastrofālu ziemāju sējumu izsalšanu un bojāeju, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Novada pašvaldība norādījusi, ka aizvadītā ziema ar sniega trūkumu, kas mijies ar stipru kailsalu, nodarījusi lielus postījumus ziemāju sējumiem. Lai arī patlaban tiešs iespējamo kaitējumu apmērs nav aprēķināts, vairums prognožu liek secināt, ka Zemgalē jāpārsēj būs no 70 līdz 90 procentiem ziemāju.

Jelgavas novada pašvaldība aicinājusi vērst uzmanību uz faktu, ka klimatiskie apstākļi, kas ietekmējuši izsalšanu, nav bijuši vien lokāla rakstura, bet gan visā valstī. Tieši tādēļ Jelgavas novada pašvaldība aicinot ziemāju izsalšanu vērtēt kā ārkārtēju un būtisku kaitējumu ziemāju sējumu platībām valstī un rast iespēju atbalsta pasākumiem zemnieku saimniecībām.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra apskats liecina - valstī no kopumā ar ziemas rapšiem apsētajiem apmēram 60 000 hektāru kailsala dēļ izsaluši vairāk nekā 40 000 hektāru jeb līdz pat 80 procenti no sējumiem, atgādina Zemgales Ziņas.

Avots: www.db.lv