Ukrainā graudu eksports tiek novirzīts no Krimas uz Odesas ostām

16. martā Krimas Autonomajā Republikā notikušais referendums un Krimas pievienošana Krievijai vēl vairāk pastiprina bažas par Ukrainas tālākajām iespējām eksportēt savu produkciju caur Sevastopoles un Kerčas ostām, kas atrodas Krimas pussalā. Kaut gan graudu pārkraušanas apjomi eksportam šajās ostās pat sezonas laikā nepārsniedz 10 % no Ukrainas kopējām graudu piegādēm pa jūras ceļiem, Ukrainas graudu eksportētājiem paliek akuāls jautājums par šo ostu jaudu pieejamību nākotnē.

Kā paziņoja viena no graudu reģionālajām tirdzniecības kompānijām, kurai ir sava pārstāvniecība Kerčā, caur Kerčas ostu graudi pēdējo reizi eksportēti 2013. gada decembrī. Šobrīd piegādāt graudus ar auto transportu turp ir nereāli, ar dzelzceļa - arī ļoti problemātiski.  Savukārt Sevastopoles ostas „Avlita" pārstāvji apgalvo, ka kravu pārkraušana, tai skaitā arī graudu, šajā ostā joprojām notiek ierastajā režīmā, neskatoties uz pēdējo mēnešu un nedēļas notikumiem. Tai pat laikā atbildēt uz precizējošiem jautājumiem ostas pārstāvji atteicās, apsolot, ka komentāri sekos vēlāk.

Tikmēr treideru informācija vēsta, ka caur Sevastopoles ostu kopš marta sākuma eksportētas ir tikai aptuveni 25 tūkst.t kukurūzas un 10 tūkst.t kviešu. Pagaidām vairāk eksportēt nav plānots - līdz situācija pilnībā nav skaidra, kompānijas novirza eksporta plūsmu uz lielajām Odesas ostām.

„Par to, ka varētu graudus ar auto transportu vest uz Krimu, nevar būt ne runas. Piegādes pa dzelzceļu ir iespējamas, taču tas ir riskanti - nevar zināt, ko vietējā vara izdomās vēl „nacionalizēt." Skaidrs, ka riskēt neviens nevēlas. Turklāt šobrīd eksports sezonāli samazinās, un ar Odesas, Iļjičevskas, Dienvidu un Nikolajevas ostu terminālu jaudām ir pilnīgi pietiekami, lai nodrošinātu visu starptautisko graudu piegāžu izpildi", - apgalvo graudu treideri.

No otras puses, šobrīd pastāv zināmas bažas arī par Azovas jūras ostām - Mariopoles un Berdjanskas. Nav skaidrs kāds būs režīms kuģošanai caur Kerčas šaurumu - viss ir atkarīgs no tā kā tālāk attīstīsies Ukrainas un Krievijas ekonomiskās attiecības

Visas šīs problēmas - jau esošās un iespējamās, ņem vērā ne tikai Ukrainas graudu eksportētāji, bet arī ārzemju partneri, kā arī viss pasaules tirgus kopumā, jo Ukraina ir viena no līderēm lauksaimniecības preču eksportā. Bažas, ka Ukraina varētu pārtraukt graudu eksportu atspoguļojas arī graudu cenās, kas pēdējā laikā ir būtiski pieaugušas.

Tai pat laikā treideri apgalvo, ja situācija valstī nepasliktināsies, ja stabilizēsies nacionālā valūta, tad Ukrainas graudu eksportam nekas nedraudēs un Ukraina varēs eksportēt tos 30-32 milj.t graudu, ko ir plānojusi.    

Avots: zol